Tłusty Czwartek

Wiecie że…?

Historia tłustego czwartku wywodzi się z czasów przedchrześcijańskich. To był dzień, kiedy ludzie świętowali koniec zimy i nadejście wiosny. Podczas uczty główną rolę odgrywały tłuste potrawy, zwłaszcza mięsa, oraz picie wina, przy czym popularną przekąską były pączki przygotowywane z ciasta chlebowego i nadziewane słoniną. Rzymianie obchodzili podobne święto raz w roku, znanego jako „tłusty dzień”.

W dzisiejszych czasach najbardziej charakterystycznymi potrawami tego dnia są pączki i faworki, które w różnych regionach nazywane są również chrustem lub chruścikami. Kiedyś pączki były to nadziewane słoniną, boczkiem i mięsem, a podawano je z wódką.

W okresie XVI wieku w Polsce zaczęto wprowadzać zwyczaj jedzenia słodkich pączków. Ich wygląd był trochę inny niż dzisiaj – często miały one w środku ukryty mały orzeszek lub migdał. Znalezienie takiego szczęśliwego pączka miało przynieść osobie, która go znalazła, dostatek, szczęście i powodzenie.

Zapraszamy do sklepów sieci @KroplaPolskiDetal po smaczne pączki.

Delicious lush donuts berliners with powdered sugar